#2
Füstöltpisztráng és édeskömény süti
zöld istennő öntettel





Úgy tartják, hogy a zöld istennő öntetet a San Francisco-i Palace Hotel chef-je készítette el először, aki a szállodában éppen fellépő, azonos nevet viselő művész előtt akart tisztelegni a költeménnyel. Ez a zöld öntet istenien párosítható mindeféle tengeri herkenytűvel. Nagyon jól passzol baráti összejövetelekhez, hiszen az öntetet és a gombócot előre el lehet készíteni. Elég ha tálalás előtt veszed ki a hűtőből a pisztrángos gombócokat, hogy aztán frissen sütve tálalhasd.
  • Hozzávalók:
  • • 150 g füstölt pisztráng = ¾ db Mr. Pisztráng
  • • 3 db krumpli, megpucolva, apróra vágva
  • • 2 evőkanál olíva olaj
  • • 1 db édeskömény, leánykori nevény ánizskapor (ne vágjuk le a leveleit)
  • • 3 db zöld hagyma, vékonyra vágva
  • • 1 nagy gerezd fokhagyma, zúzva
  • • só és frissen őrölt bors
  • • 1 db enyhén felvert tojás
  • • 1 evőkanál tej
  • • liszt
  • • 75 g zsemlemorzsa
  • • tálaláshoz jégsaláta és citromkarikák
  • Zöld istennő öntet, hozzávalók:
  • • Fél avokádó
  • • 2 db szeletetlt szardella
  • • 2 evőkanál majonéz
  • • 30 ml tejföl
  • • apróra vágott zamatos turbolya
  • • apróra vágott tárkony

Elkészítése

Lobogó forró, sós vízben főzzük meg a krumplit, aztán csöpögtessük le, jó száraz legyen. Közben pedig melegítsük fel az oliva olajat egy vastag falú serpenyőben, közepes lángon. Adjuk hozzá az édesköményt és kb 8-10 percig főzzük, ameddig lágy nem lesz. Adjuk hozzá a fokhagymát és a zöld hagymát, majkd 1-2 perc múlva vegyük le a lángról.

Egy nagyobb tálba tegyük bele a krumplit, törjük rusztikusra. Adjuk hozzá az éedeskömény, a félrerakott, aprított édeskömény leveleit és a pisztrángot. Ízlés szerint jöhet bele egy kis só-bors, és rendesen keverjük is meg. Ebből a masszából készítsünk kb. 8-10 kis sütire emlékeztető gombócot, és tegyük bele egy sütőpapírral kibélelt tálcára és 30 percre tegyük be a fagyasztóba. Ezt akár előző nap is megtehetjük. És a gombócok már készíen is állnak a sütésre.

Most pedig lássunk neki a zöld istennő öntetnek. Ehhez nem kell mást tennünkmint az összes hozzávalót beletenni egy nagyobb turmixgépbe, és addig turmixolni, amíg sima nem lesz. Sózzuk-borsozzuk ízlésünk szerint, és tegyük be egy kicsit a hűtőbe a szószt is. Ne feledjük lefedni!

A tojást és a tejet kézi habverővel verjük fel és öntsük bele egy sekély tálba. Készítsük elő a lisztet és a zsemlemorzsát is egy-egy tálkába. A gombócokat előbb a lisztbe, majd a tojásba mártsuk bele és forgassuk jól meg a zsemlemorzsában. Egy nagyobb serpenyőben közepes lángon hevítsük fel az olivaolajat, épp annyit, hogy a belehelyezett gombócokat pont elfedje majd. A pisztrángos gombócokat mind a két felén süssük meg, amíg aranybarnák nem lesznek. Egy kis citrommal és salátával és a szósszal máris tálalhatjuk a vendégeinknek.